Manastirea Varatec

Manastirea Varatec se afla la 12 km de Targu Neamt accesul la ea putandu-se face de la drumul national Piatra Neamt - Targu Neamt.

Despre istoria acestui lacas de cult se stie ca cea care a avut un rol important in ridicarea lui este Maica Olimpia, care venind de la Schitul de maici de la Durau intemeiaza aici o ishie in Poiana Varatec. Ea va juca deasemeni un rol important in dezvoltarea acestui lacas caruia i-a fost de trei ori stareta.

Constructia actuala a inceput in anul 1808, acest lucru fiind insemnat si in inscriptia de pe pridvor.

Manastirea trece prin vremuri grele, fiind de mai multe randuri jefuita, clugaritele fiind de mai multe ori izgonite sau chiar ucise, unele dintre ele refugiindu-se prin manastirile vecine.

In anul 1900 manastirea a suferit un puternic incendiu, focul mistuind un numar mare de chilii, acoperisul bisericii si cele doua turle din lemn. Dupa acest incendiu aici a fost construit un nou complex de cladiri care se pastreaza si astazi.

Un alt element de mare atractie al manastirii il constituie si mormantul Veronicai Micle, care se afla chiar in incinta manastirii.