Biserica de Lemn din Ieud

Ieudul este una din cele mai vechi asezari din Maramures, satul se afla situat pe Valea Izei, accesul putandu-se face din localitatea Bogdan Voda. Asezarea actuala a fost intemeiata in secolul XIV, de nepotul lui Dragos Voda, voievodul Balc. Acesta isi construieste un castel iar in anul 1364 construieste o biserica de lemn ce are hramul "Nasterea Maicii Domului". Aceasta biserica mai este cunoscuta si sub denumirea de "Biserica din Deal", a rezistat pana astazi, fiind cea mai veche biserica de lemn din Maramures.

Pictura bisericii este executata in stil bizantin de pictorul originr din maramures, Alexandru Ponehalschi, direct pe lemn, in anul 1782.. in pronaosul bisericii se pastreaza o scara de lemn ce are aceeasi varsta cu biserica.

In biserica exista mai multe icoane vechi din lemn, ce dateaza din secolele XVI - XVII, precum si o colectie valoroasa de icoane pe sticla. Totusi unul din cele mai importante lucruri ce trebuie mentionate despre biserica Ieud este ca aici a fost gasita cel mai vechi manuscris in limba romana, supranumit "Cronicile de la Ieud", manuscris de o valoare inestimabila ce dateaza din anul 1391.