Biserica de Lemn din Surdesti

In localitatea Surdesti se poate ajunge pe soseaua Baia Sprie - Cavnic, localitatea fiind situata la 9 km de Baia Sprie si la 11 km de Cavnic. Localitatea este deosebita de importanta prin biserica sa din lemn de stejar, biserica reprezentativa printre monumentele de arhitectura religioase din Tara Maramresului, monumente care, alaturi de alte elemente de arhitectura si de traditii, au dus faima acestei zone mult peste granitele tarii a acestei zone.

Constructia bisericii a foste realizata in anul 1721, biserica avand hramul "Sfintii Arhangheli". Constructia este deosebit de impunatoare, fiind cea mai inalta opera de arhitectura din lemn de stejar din lume. Impresionanta este maretia turnului, care masoara 54 m, intreaga constructie avand o inaltime de 72 m.

Pridvoul a fost adaugat ulterior si este compus din doua randuri de arcade suprapuse. Acoperisul este etajat avand streasina dubla. In interior sunt pictate scene biblice, atat din Vechiul Testament cat si din Noul Testament. Pictura a fost realizata in anul 1783 de un pictor cunoscut sub numele de "zugravul Stefan", nume ce apare si pe iconostas.