Manastirea Barsana

Localitatea Barsana este asezata in partea superioara a Vaii Izei, inscriindu-se in peisajul cunoscut al satelor de munte maramuresene, impresionand datorita traditiilor ce s-au pastrat in viata locuitorilor acestei zone, datorita constructiilor din lemn din care se remarca bisericile. Biserica manastirii Barsana a fost construita intre anii 1993 - 1995, din lemn, in spiritul traditiei locale. Biserica are hramul "Sfintii 12 Apostoli" in data de 30 iunie.

In Barsana a existat o asezare monahala inca din secolul XIV, asezare care a rezistat pana la sfarsitul secolului XVIII. In anul 1720 a fost construita o alta biserica din lemn care in anul 1806 a fost stramutata, fiind coborata in sat. Biserica se iscrie in stilul clasic al bisericilor maramuresene fiind compusa din pridvor, pronaos si naos, avand acoperis dublu si neavand prea mari dimensiuni. Pictura este de o deosebita valoare, fiind realizata in stil baroc de artistii Toader Hodor si Ioan Plohod.

Activitatea de la manastire a fost intrerupta pentru aproape 200 de ani, pana in anul 1994 cand au fost aduse aici maicute de la Manastirea Ramet.