Manastirea Humor

Manastirea Humor este situata la 6 km de orasul Gura Humorului. Ea a fost pictata la exterior pornind de sub acoperis si coborand pana la fundatie si seamana cu o pagina de manuscris acoperita cu miniaturi.

Manastirea a fost intemeiata de voievodul Petru Rares si de cancelarul Teodor in anul 1530. Biserica este mica si are o veranda deschisa, arcuita in trei parti.

Picturile exterioare sunt impresionante pentru compozitiile sale si pentru portrete. Peretele sudic reprezinta o compozitie pictata dupa  un poem scris de patriarhul Serghie al Constantinopolelui si dedicat fecioarei Maria, care a salvat orasul in timpul atacului persilor din 626. La Humor, acest poem reprezentat in broderii, miniaturi si fresce medievale este compus din 24 de scene. Pe langa aceasta scena reprezentand poemul mai exista o scena istorica reprezentand asediul Constantinopolelui, pictata ca sa evoce credinta medievala in icoanele facatoare de minuni precum si dorinta oamenilor de a-i  invinge pe turci. Pictura exprima dorinta in miracole a poporului moldovean datorita faptului ca surprinde o infrangere a turcilor, impotriva adevarului istoric.

Picturile de la Humor au deasemeni si elemente umoristice. Una din picturi il reprezinta pe diavol ca fiind o femeie vicleana, glumeata si lacoma, lucru ce poate starni rasul privitorilor.

Manastirea Humor este o parte importanta in istoria culturii romane. Aici in jurul secolului 15 a functionat un atelier unde se realizau picturi in miniatura.