Manastirea Putna

Ideea construirii manastirii Putna a apartinut domnitorului Moldovei, Stefan cel Mare, in anul 1466. Biserica a fost construita in anii 1466 - 1469. Ea avea dimensiuni impresionante si avea mai apoi sa devina inima moldovenilor, templu de credinta, rugaciune si jertfa.

Lacasul de cult a fost sfintit in anul 1470, apoi a fost inconjurat de alte cladiri: o resedinta princiara in partea sudica, ziduri si turnuri de aparare, toate fiind terminate pina in anul 1481. Cativa ani dupa ridicarea cladirilor si fortificatiilor, un incendiu a devastat asezamantul, insa in perioada urmatoare, biserica a fost restaurata, recapatandu-si astfel imaginea de la inceput. In decursul anilor, cutremurele si alunecarile de teren si-au pus amprenta, dar cu toate acestea manastirea Putna a fost mereu salvata. In timpul mitropolitului Iacob Putneanul (1757 - 1761) si cu sprijinul arhitectului austriac Romstrofer (sec. XIX) au fost reparate succesiv: biserica, turnul tezaurului, clopotnita si zidurile de aparare. O amintire din timpul lui Stefan cel Mare este turnul tezaurului, care dovedeste rolul de fortareata a Manastirii Putna din acele vremuri.

Manastirea Putna a devenit la scurt timp dupa ce a fost construita un remarcabil lacas de cultura medieval alaturi de celelalte manastiri renumite: Sucevita, Moldovita, Neamt, Bistrita. Scribii, caligrafii sin pictorii in miniaturi au continuat la manastirea Putna mestesugurile ce luasera amploare la manastirea Neamt, iar pe langa acestia s-au adunat si multi creatori de broderie, tesaturi, icoane, bijuterii, sculptura in lemn.

Dintre obiectivele de interes ale manastiri care atrag an de an mii de turisti cele mai importante sunt mormantul lui Stefan cel Mare si chilia lui Daniil Sihastrul (situate in apropiere).