Manastirea Voronet

Manastirea Voronet a fost construita in trei luni si trei saptamani, in anul 1488 de catre Stefan cel Mare, si a fost pictata pe exterior in timpul domniei lui Petru Rares. Sute de picturi se intalnesc pe partea exterioara a bisericii, impresionand mai ales nuatele de albastru folosite din abundenta.

Voronetul reprezinta una din fetele artei bizantine. In timpul expansiunii sale in nord Bizantul s-a oprit in aceste locuri de la poalele Carpatilor. Romani au preluat din finetea si caldura artei bizantine, inlocuind deasemenea elementele dure cu o nota de umanism. Culorile au fost "furate" din natura, cerul, apele, padurea, florile reprezentand "ghizii" pictorilor moldoveni. De aceea ingeri au chipuri de femei moldovence, arhangheli canta la bucium, sufletele ce se ridica la cer sunt imbracate in haine moldovenesti, iar cele ce ajung in iad poarta turbane turcesti.

Cea mai simpla si mai dramatica pictura este reprezentata de "Judecata de Apoi", care acopera intreaga fatada vestica. Ca si alte compozitii reprezentand "Judecata de Apoi", pictura de la Voronet a fost realizata cu un deosebit spirit artistic. Ea poate fi comparata cu usurinta cu mozaicurile din moscheea Kahrie din Istanbul, cu imaginile din San Marco, Venetia sau cu cele din Sienna, Assisi, Orvieto.

Peretele sudic impresioneaza prin pictura "Arborele genealogic", o lucrare in care sunt incluse in jur de 100 de personaje. Peretele nordic, cel mai expus la intemperiile vremii mai pastreaza picturi cum ar fi "Moartea lui Adam" sin "Facerea Lumii".