Manastirea Arbore

Biserica Manastirii Arbore  nu a fost construita de un domnitor ci de un boier, fiind mai mica decat celelete biserici vopsite pe exterior din Bucovina. Biserica are un pronaos intunecos, un naos cu multe ferestre si nu are cupola.

Spre desosebire de Voronet, unde culoarea predominanta este albastrul, la Arbore predomina verdele, un verde in 5 nuante, combinat cu rosu, galben, albastru, fiecare nuanta dand picturilor o luminozitate diferita.

Cea mai valoroasa pictura este cea de pe peretele de vest. Ea contine o succesiune de scene mici, in miniatura, impartita in 8 capitole.  Sunt scene din Geneza si din viata sfintilor. Desenele sunt delicate si pline de viata, personajele sunt surprinse in miscare, orasele si cladirile sunt surprinse in perspectiva. Personajele sunt pline de viata iar hainele lor sunt deosebit de elegante.

In curtea manastirii Arbore au fost pastrate, din perioada in care a fost pictata biserica, doua bucat de piatra in care au fost taiate 15 adincituri, ce au servit la amestecarea culorilor, fapt ce ne dovedeste numarul mare de nuante folosite de pictorii moldoveni.