Manastirea Dalhauti

Manastirea Dalhauti se afla in judetul Vrancea, in Comuna Carligele la 15 km sud-vest de Focsani si la 10 km sud de Odobesti. Accesul se poate face pe drumul modernizat Focsani - Cotesti.

Manastirea Dalhauti apartine de Episcopia Buzaului, si dateaza din secolul XV, cand s-a construit o asezare monahala cu hramul "Izvorul Tamaduirii", in perioada 1464 - 1469. Exista aici o biserica de lemn cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" care a fost construita de arhimandritul Dionisie in anul 1810, pe locul unei alte biserici.

In biserica de lemn se afla o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, renumita printre credinciosii din aceasta zona a tarii. Originea exacta a acestei icoane nu se cunoaste, despre ea se spune ca ar fi de origine chiar apostolica, o copie dupa icoanele pictate de Sfantul Apostol Luca. Icoana este de o deosebita frumusete, spre deosebire de celelalte icoane ale Maicii Domnului. Pruncul este tinut in partea dreapta. Icoana este asezata in partea stanga a naosului, intr-o strana speciala din lemn sculptat. Icoana a fost renumita dintotdeauna pentru ajutorul din caz de seceta.