Podgoria Cotnari

Podgoria Cotnari se afla situata in imediata apropiere a Iasului, la nord-est. Podgoria este atestata documentar din sec. XV dar cu toate acestea se pare ca activitati de producere a vinului au avut loc in aceste locuri si in vremurile foarte indepartate, asta datorita cupelor de vin descoperite in aceasta zona, cupe ce apartineau culturilor Cucuteni, Catalina si Baiceni, precum si a cupelor de vin apartinand Evului Mediu. Podgoria din Cotnari se intinde pe 1800 ha. In decursul timpului vinurile de Cotnari au fost apreciate la curtile europene, stiindu-se faptul ca unii din cei care au apreciat aceste vinuri au fost tarul Rusiei Petru cel Mare, precum si regele polonez Jan Sobietzki.

Cantitatea de vinuri produsa la podgoria Cotnari este mai mica, poate si datorita faptului ca podgoria nu este la fel de mare ca celelalte podgorii mai cunoscute din tara. Vinurile de Cotnari sunt totusi foarte cautate, datorita raritatii lor si calitatii deosebite.

Principalele tipuri de vinuri produse la aceasta podgorie sunt: Tamaioasa, Feteasca Alba, Francusa si Grasa de Cotnari. Vinurile de Cotnari au fost premiate cu 150 de medalii la 20 de concursuri nationale, ele au mai luat deasemeni si 95 de medalii la 15 concursuri internationale.