Ansambluri Rupestre din Dobrogea

In Dobrogea exista numeroase lacasuri rupestre inca de pe vremea colonistilor greci care se duceau in pesteri pentru a-si venera zeii.

In Pestera Limanu de langa Mangalia, cea mai mare pestera din Dobrogea, exista inca altare vechi care erau folosite pentru rugaciuni de catre locuitorii cetati grecesti Callatis. Langa Constanta, in pesatera Gura Dobrogei, situata in Valea Casimcei exista un altar inchinat zeului Mithras.

In apropierea localitatii Adamclisi se afla pestera in care se spune ca ar fi stat Sfantul Apostol Andrei, in aceasta pestera facandu-se primele ritualuri ortodoxe de pe teritoriul Romaniei. La gura pesterii, dupa 1990 a fost construita  o manastire denumita Manastirea Sfantului Apostol Andrei.

Un impresionant complex rupestru se afla in apropierea localitatii Basarabi. Complexul este format din sase biserici sapat intr-un munte de creta. Complexul dateaza din perioada secolelor IX - XI, a fost descoperit in anul 1957, bisericile fiind destul de mici si fiind in general compuse din naos, pronaos si altar. Ceea ce mai impresioneaza la aceste vechi asezaminte sunt mutitudinea de picturi, simboluri crestine precum si iscriptii apartinand altor populatii ce s-au aflat in trecere pe teritoriul tarii noastre.