Statiuni Balneoclimaterice

In Romania exista in prezent un numar mare de statiuni balneoclimaterice. Relieful variat al tarii noastre a facilitat existenta a numerosi factori naturali de cura care au dus la aparitia unui numar foarte mare de statiuni balneoclimaterice, unele de intres national, altele de interes regional sau local. Principalul factor care a dus la dezvoltarea turismului balneo este dat de numarul mare de izvoare de ape minerale din tara. Calitatile curative ale acestor ape sunt renumite in toata Europa inca din trecut fiind deasemeni foarte apreciate si in zilele noastre. Cea mai veche statiune balneoclimaterica de la noi, Baile Herculane, a fost atestata documentar inca de pe vremea ocupatiei romane. Din numarul mare de statiuni ce sunt raspandite uniform pe tot cuprinsul Romaniei cele mai cunoscute si dezvoltate din punct de vedere turistic, dar mai ales din punct de vedere al factorilor naturali de cura, sunt Baile Felix, Calimanesti Caciulata, Baile Olanesti, Baile Tusnad, Covasna, Sovata, Vatra Dornei, Slanic Moldova.

Factori terapeutici

Marea diversitate de factori naturali terapeutici din Romania pot fi utilizati in tratarea celor mai diverse afectiuni, la indicatile medicilor specializati, in functie de calitatile lor terapeutice si de bazele de tratament existente in statiuni. Factori principali de cura din statiunile balneoclimaterice sunt apele minerale (oligometalice, alcaline, clorurate-sodice, iodurate, sulfatate, arsenicale, feruginoase, sulfuroase, carbogazoase), apele termale, namolurile terapeutice, lacurile cu apa sarata, salinele terapeutice si gazele terapeutice naturale... (detalii)

Ce boli se trateaza?

Prin mare diversitate a factorilor naturali de cura, in statiunile din Romania se pot trata o mare diversitate de afectiuni. Apele minerale pot trata boli ale sistemului nervos, afectiuni cardiovasculare, afectiuni ale tubului digestiv, afectiuni hepatobiliare, afectiuni reumatismale si boli asociate s.a. In saline se pot trata cu succes mai ales afectiunile aparatului respirator. Statiunile cu lacuri de apa sarata pot contribui la vindecarea bolilor reumatismale, cardiovasculare si ginecologice... (detalii)