In Prahova nu se sarbatoreste Ziua Satului Romanesc?!

5 min read

[ad_1]

Ultima duminică din septembrie- Ziua Satului Românesc. Se aude și în… PRAHOVA?!

Ziua Satului Românesc, celebrată în ultima duminică din luna septembrie şi instituită prin Legea nr. 44/2020, este musai să fie o „adevărată sărbătoare naţională a valorilor perene ale României, cu evenimente, manifestări”, și de ce nu articole, „pe tema conservării, promovării şi dezvoltării străbunelor noastre aşezări rurale”.
De o simplitate fermecătoare și cu o dragoste infinită pentru elemente inspirate din natură, stilul rustic românesc este strâns legat de tradiție și viața la țară. Tocmai din acest motiv presupune folosirea materialelor naturale în construcție, dar și în amenajare – lemn cu aspect neprelucrat, piatră, lut -, putând fi integrat și prin materiale textile făcute din in, bumbac sau lână, ori prin obiecte din ceramică – farfurii, căni, vaze pentru flori sau ghivece. Interioarele rustice înseamnă, înainte de toate, o întoarcere în timp, în vremuri în care oamenii trăiau după reguli simple și puneau mai puțin preț pe aparențe. Dacă absența covoarelor sau pereții nefinisați ne puteau trimite pe vremuri cu gândul la o locuință modestă, acum această „austeritate” este reprodusă cu intenție și mare grijă, tocmai pentru a scoate în evidență frumusețea dată de simplitate.

“Satul românesc este cheia înțelegerii noastre ca români în marele cor al națiunilor europene, este locul în care trecutul se întâlnește cu prezentul pentru a pregăti viitorul. Satul vorbește despre istoria profundă a țării. El nu vorbește prin evenimente glorioase, nu reține date istorice de anvergură, eroii satelor sunt anonimi, cel mai adesea; satul vorbește însă prin viața de zi cu zi a locuitorului, condiționat încă de fertilitatea pământului, de ploi și soare, de recoltele culese la finele anotimpurilor, care se scurg cu ritmicitate după ceasul cosmic al universului, nu după cel grăbit al omului modern.”, declara azi  conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.

Din păcate, în Prahova, județul cu 405 sate, sărbătoarea de azi, cea dedicată omagierii „leagănului veșniciei și tradițiilor noastre”, leagănul agriculturii fără de care nu putem trăi, trece… NEOBSERVATĂ, NEBĂGATĂ ÎN SEAMĂ. DE CE??? Chiar nu era în stare nicio comună, nicio comunitate rurală să-și amintească de această ZI, de un moment în care, iată, chiar și prin lege (!), să aducă prinos SATULUI, oamenilor săi, să facă o bucurie celorce, cum-necum se încăpățânează să mai țină satul viu, să omagieze… puținii meșteri rămași pe aste meleaguri, dar și pe aceia ce lucrează pământul din zori până în seară??? Chiar nu se putea organiza nimic care să-i întoarcă pe prahoveni cu sufletul către… Măria Sa, satul???

***

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: „Mă alătur astăzi tuturor celor care sărbătoresc Ziua Satului Românesc, a comuniunii bazate pe respectul unuia față de celălalt și al tuturor față de comunitate.

Cu înțelepciune, modestie și echilibru, românii de la sat au știut, din generație în generație, să-și rânduiască viața în acord cu tradițiile strămoșești, cu regulile moralei, rămânând deschiși învățăturii și cunoașterii.

Dacă astăzi tinerii se bucură de patrimoniul spiritualității românești este mulțumită comunităților sătești, care au consolidat identitatea noastră națională. Încurajez tânăra generație, indiferent de locul unde alege să trăiască, să rămână deschisă cunoașterii valorilor perene, mesteșugurilor și tradițiilor naționale. Și astăzi, la fel ca întotdeauna, satul românesc ilustrează istoria profundă a țării și este marca identitară ce face ca România să strălucească prin diversitate în marea familie europeană.

Faptul că astăzi sărbătorim Ziua Satului Românesc, ca urmare a unei inițiative legislative a PNL, este nu doar un simbol al respectului, ci și un angajament implicit că vom continua ca prin acțiunile noastre guvernamentale să îmbunătățim viața oamenilor care trăiesc în comunitățile sătești. Programele finanțate din fonduri naționale și europene destinate proiectelor de modernizare a infrastructurii de transport, școlilor, rețelelor sanitare, de alimentare cu apă și de racordare a cetățenilor la rețele de energie sunt oportunități importante pe care le valorificăm pentru dezvoltarea comunităților rurale și pentru a reduce diferențele între sat și oraș.

Lecția de înțelepciune, modestie și echilibru ne este călăuză pentru a trece cu bine perioada dificilă pe care o traversăm, mai solidari între comunitățile noastre.

La mulți ani satului românesc!”

Foto: Centrul Județean pentru Cultură Prahova, Facebook

Articolul In Prahova nu se sarbatoreste Ziua Satului Romanesc?! a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link

Nu rata

Recomandari