[ad_1]
Violonistul român de talie mondială, Alexandru Tomescu, a cumpărat cabana Caraiman din Bucegi. Dra nu așa, „de-un moft”! Muzicianul vrea să restaureze legendara cabană şi să o reintroducă, așa cum merită, în circuitul turistic, relatează Profit.ro. Până atunci, artistul merge acolo de câte ori îi permite timpul, inclusiv pentru mici reparaţii şi îmbunătăţiri la clădirea abandonată de mai mulţi ani.
Fostul proprietar, un om de afaceri britanic, a deţinut clădirea 16 ani, în 2019, cabana a fost scoasă la vânzare, pentru circa 200.000 de euro, dar cetăţeanul britanic nu a găsit un cumpărător, relatează Profit.ro.
Ulterior, persona în cauză a negociat cu Alexandru Tomescu, timp de şase luni, prin intermediari, iar preţul final a fost undeva la mai puţin de 200.000 de euro, conform sursei citate.
Așadar cabana, situată pe una dintre cele mai pitorești culmi din Bucegi, areo nouă șansă și… în curînd, își va aștepta cu generozitate oaspeții. Așa cum i-a fost destinat!
„Caut informaţii despre istoria cabanei, numele foştilor cabanieri, fotografii vechi. Vreau să fie o cabană altfel, care să îi inspire şi pe alţii şi să arate că se poate face ceva frumos şi confortabil. Nu vreau hotel de 5 stele, nu vreau să fac un business, vreau ceva cu specific montan, dar si cu o latură estetică. Un loc pentru montaniarzi, dar şi pentru muzicieni şi artişti în general”, a declarat Alexandru Tomescu pentru Profit.ro.
Cabana Caraiman este o cabană montană cu destinație turistică construită în anul 1937 la o altitudine de 2025 metri, în partea estică a platoului Bucegilor, la intrarea în Valea Jepilor.
Situată pe versantul prahovean al Munților Bucegi, în căldarea de obârșie a Văii Caraimanului, pe o terasă numită Șaua Mică a Caraimanului, cabana este așezată într-o poziție deosebit de pitorească. De pe terasa ei se poate admira, printre impresionanții pereți ai Caraimanului și Jepilor Mici, Valea Jepilor (sau ai Caraimanului), ce se prăvale spre Bușteni dincolo de care se văd clăbucetele Munților Baiului.
Date geografice despre zonă
Spre deosebire de celelalte flancuri, versantul sudic și sud-estic dinspre V. Jepilor este străbătut de numeroase brîne cu vegetație deosebit de bogată. Cea mai însemnată este Brîna Portiței care pornind din V. Jepilor la 1 850 m altitudine, atinge centrul versantului în punctul Portița Caraimanului, continuîndu-se apoi pînă în firul văii Seci. Mai sus de Brâna Portiții, versantul prezintă 5 brâne etajate, dintre care primele 4 constituie Brânele Mici ale Caraimanului, iar cea superioară, Brâna Mare a Caraimanului, cu potecă turistică, care leagă porțiunea superioară a văii Jepilor cu Șeaua Caraimanului, unde se află Crucea Eroilor. De aici, brâna se continuă pe versantul nordic cu Brâna Văii Albe pînă în firul acestei văi. O singură depresiune mai însemnată brăzdează flancul sud-estic al Caraimanului, V. Spumoasă, care confluează cu V. Jepilor în dreptul fostelor cariere de gresie de la Bușteni.
Caraimanul este despărțit de muntele vecin dinspre sud, Jepii Mici, prin adînca depresiune formată de V. Jepilor, numită și V. Caraimanului. Valea își trage obârșiile din platou, iar din marginea acestuia formează o ruptură de pantă de aproape 200 m, Cascada Caraimanului. Valea se adîncește apoi între maluri puternic înclinate și confluează cu V. Prahovei la Bușteni.
Istoric
În primăvara anului 1937, un grup de elevi de la liceul Mihail Viteazul îndrăgostiți de munte, au decis construirea unei cabane pe culmea Caraimanului (cabana Brav, devenită Caraiman). Este vorba despre „Grupul alpin brav”, ce avea să devină „Clubul Carpatin Român”(C.C.R.), în frunte cu inimosul și energicul său fondator și președinte, Dumitru Gherassy.
foto: eMunte.ro, Facebook
Articolul Cabana Caraiman- o noua sansa la viata! A cumparat-o un celebru muzician roman a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.
[ad_2]
Source link