Ziua Mondiala a Educatiei – Scoala la muzeu. Ce spune un muzeograf din Prahova?

3 min read

[ad_1]

„Vizitele la muzeu înseamnă mult mai mult decât cunoștințele pe care le pot acumula copiii pe diverse teme. Numeroase studii arată impactul extraordinar pe care muzeele le au asupra copiilor, indiferent de vârstă. Muzeele oferă oportunitatea de lărgire a viziunii asupra lumii prin explorarea de noi orizonturi. Lucrurile pe care le descoperă la muzeu le vor stârni curiozitatea, provocându-i la noi idei și teme de discuție. Aflând mai multe despre oameni, epoci, civilizații, personalități, evenimente istorice, natură, copiii încep să își contureze mai bine idea despre lume, identitate culturală, apartenență și evoluție.

Muzeele oferă un spațiu de experimentare, descoperire, reflexie și inspirație, făcându-i pe cei mici să viseze la posibilități dincolo de cunoașterea lor.

Muzeele sunt cămine ale istoriei, oferind o imagine amănunțită și dovezi palpabile ale trecutului ce nu pot fi prezentate la școală. Muzeul este un spațiu de învățare. Mediul creat de expozițiile dintr-un muzeu îl ajută pe cel care îl explorează să își construiască propria experiență și să preia informațiile care-i suscită curiozitatea. Expozițiile din muzee transmit vizitatorului interesul pentru studiul unei perioade de timp, al unei idei, sau al unui exponat.

Evenimentele, atelierele și toate activitățile organizate în muzee, oferă posibilitatea ca cei mici să își descopere interesele și înclinațiile, care îi vor fi de folos, mai târziu, în alegerea traseului său profesional. Muzeul furnizează o paletă largă de modalități de cercetare și voie bună pentru cei tineri. Copiii pot fi atrași în diverse moduri să intre în atmosfera culturală a muzeului pe care îl descoperă: printr-o vânătoare de indicii, jocuri interactive, povești etc. Galeriile pot deveni săli de clasă, iar acest lucru nu se întămplă doar pentru copii ci și pentru adulți.

Rolul cel mai imporant al muzeelor este acela de ase angaja în educația oamenilor. Vizitând muzeele, ne hrănim sufletește ca din autentice izvoare de cultură”.

Este ceea ce gândește și scrie muzeograful Petre Vlad de la muzeul „Conacul Pană Filipescu” di Filipeștii de Târg. Este ceea ce MERITĂ auzit, înțeles și luat în seamă de câți mai mulți! Pentru că Educația, care înseamnă Cultură trebuie să fie preocuparea cea mai importantă a societății, pentru că doar oamenii educați o pot dezvolta după nevoile lor.

Articolul Ziua Mondiala a Educatiei – Scoala la muzeu. Ce spune un muzeograf din Prahova? a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link

Nu rata

Recomandari