4 reguli de design interior pe care restaurantele de lux le respectă

4 min read

[ad_1]

Nu doar mâncarea dintr-un restaurant ne influențează părerea despre locul respectiv. Spațiul în care luăm masa reprezintă o bună parte din experiența pe care o avem cu locul – culorile care ne înconjoară, felul în care lumina pătrunde în încăpere, tipul de mobilier, obiectele de decor, muzica, atmosfera creează o poveste care nu face decât să completeze și să complimenteze călătoria culinară per totală. 

În domeniul de amenajare restaurante se știu toate aceste lucruri. De aceea, specialiștii țin cont de anumite reguli de design interior. Ele funcționează precum niște formule magice care au ca obiectiv buna dispoziție a clientului și o experiență de neuitat. 

Vom împărtăși cu tine câteva dintre aceste reguli:

Conceptul restaurantului 

Este cel care face diferența. Mâncarea servită la restaurant poate fi cât se poate de gustoasă, personalul poate fi cel mai priceput și amabil, însă, cu siguranță, impactul cel mai mare asupra unui client va fi povestea din spatele restaurantului. Astfel, tema pe care dorești să o aibă restaurantul tău va fi cea care îi va garanta o parte din succes.

Spațiul amenajat cu sens

Dacă ideea este bună, dar spațiul nu este proiectat corect, s-ar putea să nu ajungi la rezultatul pe care ți-l dorești. 

Există mai multe aspecte pe care trebuie să le luăm în calcul atunci când proiectăm o încăpere a unui restaurant, cel mai important fiind spațiul clienților (fluxuri tehnologice de producție și servire corecte, așezarea meselor, cromatica, iluminatul, sonorizarea, parcursul clientului în spațiu, zonele principale si toalete).

Iată câteva detalii practice: 

  • Regula generală este ca, din spațiul total, 60% ar trebui dedicat zonei de servire a mesei și 40% pentru bucătărie, depozitare și toalete. 
  • Spațiul dintre mese trebuie să fie suficient pentru ca toți sa se poată mișca fără a-i deranja pe alții. 
  • Clienții trebuie să poată vedea și să poată fi văzuți, la rândul lor, foarte clar de către staff. 
  • Toaletele ar trebui să fie ușor de identificat.

Bugetul

Aici nu vorbim doar despre “cât costă” ci, mai ales, și despre cum se pot eficientiza costurile, care sunt termenele realiste de proiectare și de implementare, corelate cu plățile și costurile, cât este corect să plătești pentru finisaje de calitate etc.

Principalele elemente de design interior

  • Arhitectura & designul

Maximizarea spațiului și echilibrul dintre capacitate și comoditate sunt extrem de importante. Într-un restaurant select ar trebui alocați 2 m² fiecărui loc, în timp ce la un restaurant de tip fast-food sau cu servire rapidă, 1 m² este suficient.

  • Iluminarea spațiului

Se realizează în funcție de tematica restaurantului. Lumina naturală este întotdeauna o variantă excelentă, care conferă oamenilor o stare de bine și o senzație de spațiu deschis, aerisit. Însă, dacă vrei să creezi o atmosferă relaxantă, în care orele se scurg mai greu, se preferă de obicei o lumină ambientală difuză.

  • Mobilierul

Alegerea meselor și a scaunelor trebuie luată în funcție de dimensiunea spațiului, dar și de tipul de restaurant. La fast-food-uri mobilierul parcă te îndeamnă să mănânci și să pleci. La restaurante, mobilierul confortabil te invită să stai (și să comanzi) mai mult.

  • Culorile

Culorile declanșează stări și emoții diferite. Unele stimulează apetitul, altele îl suprimă. Nuanțele calde, de roșu, portocaliu sau galben, au efecte stimulative. Albastru mai degrabă invită la somn. Ferește-te de mov, maro și gri. 

Este surprinzător cât de multe poți învăța dacă ești curios să afli despre amenajarea mai multor tipuri de interioare, nu doar despre restaurante, ci și despre amenajare dormitor – iată aici câteva idei amenajare dormitor care sperăm sa te inspire –  bucătarie sau dressing. 

[ad_2]

Source link

Nu rata

Recomandari