Solutii de formare profesionala si angajare pentru tinerii defavorizati

3 min read

[ad_1]

Pe masura ce numarul firmelor care s-au creat, au luat nastere, la noi in tara in ultimii ani a crescut in mod continuu, angajatii calificati au devenit din ce in ce mai greu de gasit in timp ce aceia care au si studiile necesare precum si experienta intr-un anumit domeniu evita firmele mici sau pe cele abia create si isi doresc sa lucreze in companii mari, unde sa poata avea desigur, si un salariu cat mai mare. Asadar, a fost si este inca nevoie de solutii prin care persoanele ce nu au inca un loc de munca sa poata obtine unul astfel incat sa fie satisfacute atat cererea cat si oferta pentru companiile existente la noi in tara dar si pentru cele straine.

In ultimii ani au luat nastere diverse proiecte prin care atat tinerii cat si persoanele mai in varsta, sa isi poata gasi locuri de munca in domeniile in care cererea era foarte mare si in care este cu adevarat nevoie de forta de munca, atat calificata cat si necalificata, vorbin aici despre angajati care nu trebuie sa detina pregatire sau experienta ci doar dorinta de a lucra. Printre acestea se numara si un proiect al carui scop este de a integra un numar de 378 de tineri NEETs (un acronim pentru persoanele care nu urmeaza un nivel de educatie, nu sunt angajate si nici in formare profesionala) , cu varste cuprinse intre 16 si 29 de ani, care sa fie inregistrati la Serviciul Public de Ocupare, pe piata muncii, in zona de sud-est a Romaniei. Accentul este pus in special pe tinerii aflati in zone defavorizate sau care fac parte din minoritati, asemeni rromilor si a celor din zonele rurale. Toate informatiile necesare pot si gasite pe site-ul proiectlastart.ro.

Proiectul consta in mai multe etape, prima fiind cea de promovare si de aducere la cunostinta celor eligibli pentru a se inscrie in cadrul acestuia, atat despre proiect in sine si ce ofera cat si despre importanta formarii profesionale si a ocuparii unui loc de munca. O data scopul atins, cei 378 de tineri vor fi nevoiti sa intocmeasca documentele necesare, care urmeaza a fi depuse la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca din judetul de resedinta al fiecarui tanar.

Printr-o alta campanie de promovare de continua informarea cu privire la importanta si necesitatea formarii si a ocuparii precum si cu privire la documentele necesare si modalitatile de depunere a acestora la institutiile necesare. Urmeaza apoi cea mai importanta faza, cea de sustinere a numeroase cursuri si servicii profesionale autorizare de formare profesionala pentru meseriile si ocupatiile cerute pe piata muncii la nivel local, regional si chiar national.

Ultimele doua faze ale proiectului au ca scop medierea pe piata muncii a tuturor celor 378 de tineri, din toate categoriile, 4 la numar, de la cele „usor ocupabil” pana la cele „foarte greu ocupabil” precum si de dezvoltare a antreprenoriatului pentru un numar de 56 de persoane, din categoriile A, „usor ocupabil”, care consta la randul sau in mai multe etape, in urma caruia, acestia sa isi poata deschide o afacere, cu ajutorul proiectului desigur, nu doar prin formare dar si prin  finantarea necesara.

[ad_2]

Source link

Recomandari