Singurul roman care a explorat spatiul „la el acasa”, la Ploiesti. O experienta, vorbe-ntelepte si clipe de neuitat

3 min read

[ad_1]

Dumitru Dorin Prunariu (n. 27 septembrie 1952, la Brașov, România) este singurul cosmonaut român. La 14 mai 1981 a devenit primul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic. A fost pe rând ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internationale al Agenției Spatiale Europene (ESA).

Pe durata zborului în spațiu, din 1981, Prunariu a realizat un număr de 11 experimente științifice românești. Printre ele, studiul câmpului magnetic al Pământului și influența lui asupra organismelor vii, identificarea unor forme noi de existență a materiei nucleare, ori investigarea circulației sanguine cerebrale, centrale și periferice.

În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă.

Azi, domnia sa a fost la Ploiești, la un impresionant eveniment de anvergură, intitulat „Acei oameni minunați și mașinile lor zburătoare”. A fost acolo, printre ploieșteni de toate vârstele și profesiile, a vorbit cu micuții curioși, cuceriți de vraja stelelor și a tainelor prea depărtate ale spațiului cosmic, a fost printre noi să ne bucure cu experiența  și vorba sa, cu sfaturile și trăirile sale.

Expoziția rămâne deschisă la Palatul Culturii, în Sala Coloanelor. Iubitorii aparatelor de zbor se pot bucura de această inspirată, generoasă expoziție până de 22 octombrie.

I-am spus cu emoție că ne bucurăm să fie dumnealui, Dumitru Prunariu printre noi, ploieștenii, dar și că sperăm  ca, măcarde-acum înainte, să fie tineri care să-și dorească în viață cariere asemenea domniei sale, pe calea descoperirilor, a spațiului cosmic, a cercetării tainelor universului. Ne-a răspuns blând, dar co oarece… aplomb: „Sunt, sunt tineri care vor, care asopiră și… ar da năvală, numai trebuie descoperiți, susținuți, încurajați. Le trebuie bază materială solidă și încurajare, dar nu doar din vorbe”…

Ce a fsot frumos a fost că a stat răbdător, chiar încântat, să dea autografe, să vorbească fiecăruia în parte, să facă fotografii, să intre, cumva , în amintirile propria ale fiecărui participant la eveniment.

Organizatorii au adus în Sala Coloanelor și o replică în mărime naturală a avionului Vlaicu 3, realizată de comandorul Gheorghe Coman, ajuns la venerabila vârstă de 91 de ani.

Articolul Singurul roman care a explorat spatiul „la el acasa”, la Ploiesti. O experienta, vorbe-ntelepte si clipe de neuitat a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Source link

Nu rata

Recomandari