Ruptura de menisc: investigațiile necesare și formele de tratament

4 min read

[ad_1]

Care sunt investigațiile necesare pentru ruptura de menisc și ce este bine de știut? CLICK pentru mai multe informații!

Care sunt investigațiile necesare pentru ruptura de menisc și ce este bine de știut? Iată mai multe informații de interes pentru tine!

Orice persoană care face mișcări bruște poate suferi la un moment dat o ruptură de menisc. Această afecțiune este des întâlnită la persoanele în vârstă care au oasele mai fragile, dar și la sportivii de performanță care își folosesc la maxim musculatura în timpul antrenamentelor.

Ruptura de menisc se numără printre cele mai comune leziuni apărute în zona genunchiului. Aceasta poate avea un grad de severitate mai ridicat sau mai scăzut, în funcție de modul în care s-a produs leziunea și gradul de sănătate al persoanei respective.

Meniscul este un cartilaj din zona genunchiului care asigură suport și stabilitate articulațiilor și în același timp previne frecarea dintre oasele genunchiului. Meniscul este poziționat între tibie și femur.

Fiecare genunchi are un menisc lateral și unul medial. Meniscul lateral este mai flexibil decât cel medial, de aceea apar deseori rupturi la meniscul medial.

Cauzele rupturii de menisc pot fi : mișcări bruște, rotiri sau o acțiune forțată a genunchiului. Prin urmare, orice acțiune care pune presiune pe genunchi poate provoca această leziune. Printre factorii favorizanți se numără : unele sporturi, cum ar fi fotbalul, baschetul, tenisul, dar și ridicarea greutăților sau realizarea unor exerciții de aerobic, cum ar fi genuflexiunile. Chiar și urcarea frecventă a scărilor sau statul în genunchi pot duce la sensibilizarea meniscului.

Degradarea osoasă și sensibilitatea de la nivelul genunchilor este influențată și de factorii genetici, vârstă și alte probleme specifice de sănătate cum ar fi afecțiunile osoase sau obezitatea.

În momentul în care apare ruptura de menisc, se aude o pocnitură în zona genunchiului, iar apoi va apărea durerea și înroșirea. Mișcările membrului vor fi limitate, iar indoirea genunchiului va fi destul de dificilă, ceea ce face ca activitățile zilnice să fie foarte dificil de realizat.

O astfel de leziune necesită tratament, deoarece în caz contrar poate apărea deteriorarea cartilajului genunchiului, durere acută, pierderea mobilității, precum și atrofierea mușchiului.

Medicii Arca Life fac investigații amănunțite, iar la nevoie pot recomanda și investigații imagistice, pentru a depista ruptura, dar și uzura cartilajelor. Pentru a pune un diagnostic corect uneori e nevoie de o analiză suplimentară, artroscopia. Aceasta se realizează prin intermediul unei mici incizii la nivelul genunchiului și introducerea unui aparat cu camera video prin care se poate observa atent starea meniscului.

Tratamentul rupturilor de menisc presupune atât metode chirurgicale, cât și metode nechirurgicale.

Metodele nechirurgicale de tratament au ca scop corectarea leziunii, facilitarea vindecării și îndepărtarea durerii. Kinetoterapia ajută foarte mult la recăpătarea mobilității genunchiului, iar ședințele de terapie sunt atent structurate în funcție de necesitățile pacienților. Terapia ortopedică este de asemenea foarte benefică. Aceasta presupune purtarea de genunchiere, orteze sau bandaje pentru a oferi un plus de suport genunchiului și ajută la reducerea inflamației.

Alte metode de tratament nechirurgicale folosite pentru îndepărtarea durerii și umflăturii sunt : administrarea de medicamente antiinflamatoare, aplicarea de gheață pe zona umflată, menținerea piciorului ridicat pe o pernă în poziție orizontală, și repausul de la activitățile fizice care pun presiune pe genunchi.

Metodele chirurgicale sunt alese în funcție de tipul și severitatea rupturii. Dacă simptomele nu au dispărut în urma unui tratament nechirurgical, medicul recomandă o soluție chirurgicală. Intervenția la nivelul genunchiului se realizează prin artroscopie, care presupune introducerea prin incizie a unui tub cu cameră, care permite vizualizarea atentă, dar și a ustensilelor cu care va realiza procedura chirugicală.

Pentru ca pacientul să își poată relua activitățile în mod optim, să își recapete mobilitatea, trebuie să facă recuperare medicală într-un centru specializat. La Arca Life se pot face ședințe de kinetoterapie sau alte tipuri de terapie fizică, care ajută la recuperarea totală. În această perioadă, pacienții trebuie să evite mișcările bruște care pot îngreuna vindecarea.

[ad_2]

Source link

Nu rata

Recomandari