[ad_1]
Domnul din fotografie este… legandarul Matache Măcelaru. Adică jupân Matache Loloescu, de profesiune măcelar, având, prin 1878 – 1879, prăvălie cu vad strașnic pe Buzești colț cu Griviței. Se povestește că era tare slobod la gură, șugubăț ți bun la inimă și larg la buzunar, ținea butucul în drum și tăia carnea în văzul clienților. A murit pe la 1900…
***
«Ne vedem la Matache Măcelaru’!» „Acolo îşi dădeau întâlnire birjarii şi chirigiii din zona de vest a Bucureştiului acum aproximativ un secol şi jumătate. Situată la intersecţia Căii Griviţei cu Calea Buzeşti, măcelăria care a dat numele actualei hale Matache reprezenta un popas obişnuit la marginea capitalei României al comercianţilor ce veneau dinspre Târgovişte şi alte localităţi din zonă. Înainte ca Matache Măcelarul să îşi înceapă afacerea pe la 1879, în respectiva locaţie exista deja o piaţă, cunoscută, la acea vreme, ca Piaţa Mică, Piaţa Sfântul Ştefanşi Piaţa Cuibul cu Barză, însă niciuna dintre aceste denumiri nu s-a păstrat până în present” (nota, oarecând, historia.ro).
***
Hala Matache Măcelarul din București, situate nu departe de Gara de Nord a fost un monument al arhitecturii inginerești din secolul XIX, construit de către primăria București între 1887 și 1899 și demolat sub mandatul primarului Sorin Oprescu, în ziua de 25 martie 2013. Hala era situată în piața Haralambie Botescu nr. 10, București.
Proiectul celebrei Hale a fost executat de Serviciul Tehnic al Comunei, în anul 1886. Realizarea lui a avut loc mai întâi în două etape, în 1887 și în 1898-1899.
Construcția inițială a halei era formată dintr-o structură tipică halelor europene de secol XIX, din oțel nituit, suplă și perforată, acoperită în lateral cu suprafețe mari de sticlă și închideri de lemn. Intradosul acoperișului era format dintr-o astereală din lemn, aparentă, îmbinată cu lambă și uluc. Între anii 1940-1941, halei i-au fost adăugate închiderile din pereți de zidărie, ferestrele cu arcade, basorelieful și în general construcția exterioară care formează aspectul până la demolare. Construcția metalică a șarpantei a fost păstrată și a rămas vizibilă (la interior), stâlpii metalici de susținere au fost păstrați, dar înglobați în zidăria noilor fațade.
Hala Matache Măcelarul era, alături de Hala Traian (București) singura hală comercială de secol XIX care încă exista în Capitală la începutul secolului XXI. Valoarea ei istorică și culturală era considerată una de excepție, imobilul fiind clasat sub codul B-II-m-B-18182 și identificat în Lista Monumentelor Istorice în vigoare drept Hala Matache Măcelaru, 1887, adresa poștală în „piața Botescu Haralambie 1” (adresă eronată).
Hala Matache Măcelarul a mai purtat și numele de Hala Grivița, Hala Piața Haralambie Botescu și Hala Ilie Pintilie.
Foto: Lecția de istorie/Facebook
Articolul A fost odata… Matache Macelarul! Nu piata, OMUL! FOTO UNICAT apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.
[ad_2]
Source link