Chiar e o „nenorocire” sa fim precauti, sa actionam preventiv pentru binele copiilor nostri?!

4 min read

[ad_1]

Luni, 9 ianuarie, a început un nou modul din structura anului școlar. Cu speranțe, cu bucuria revederii colegilor și… sperăm noi, cu… nerăbdarea abordării noilor lecții, provocări, competiții. La tot se adaugă, în contextul înmulțirii cazurilor de gripă, niscaiva recomandări, sfaturi dar și… reguli care țin de bun simț, la urma urmelor, de educație și precauție, că doar trăim în comunitate, nu… în junglă, undeva, uitați de lume. ADICĂ? Adică…nu vi se pare absolut normal, în firescul gesturilor, măsurilor de BUN SIMȚ, să nu ne gândim doar la noi, ci și la ceilalți, la copiii care vin să învețe, să se joace, să se bucure, într-o clasă, la creșă, la grădiniță, la școală, la binele tuturor, în definitiv?!?!?!  Ce ar fi așa…monstruos în opinia unora să fie acceptate și aplicate unele măsuri? Ce ar fi așa monstruos în idea de precauție, de prevenție?   

În contextuldat,trebuie știut că ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a încurajat vineri, în cadrul unei videoconferinţe, inspectorii şcolari generali să sprijine şcolile pentru a continua procesul educaţional în condiţii normale, să pună accent pe prevenţie şi să se consulte cu Ministerul Educaţiei în „situaţia excepţională” în care o unitate de învăţământ solicită suspendarea temporară a cursurilor.

Potrivit unui comunicat remis presei, Ministerul Educaţiei a transmis, din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică, o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal.

„Recomandarea a fost ca accentul să fie pus pe prevenţie, să existe o comunicare strânsă cu DSP-urile şi să se ţină cont de recomandările făcute de acestea”, afirmă sursa citată.

Totodată, precizează Ministerul Educaţiei, conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar au următoarele obligaţii:

-diseminarea către părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor/preşcolarilor/ antepreşcolarilor a informaţiilor cu privire la recunoaşterea simptomelor de gripă sau alte infecţii respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătăţii;

-realizarea triajului zilnic în colectivităţi şcolare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;

-asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecţia periodică a mâinilor şi suprafeţelor;

-efectuarea dezinfecţiei periodice a spaţiilor de învăţământ;

-aerisirea periodică a încăperilor;

-instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosinţă;

-recomandarea folosirii măştilor de protecţie sanitară, atât pentru personal, cât şi pentru elevi/preşcolari;

-informarea părinţilor sau a reprezentanţilor legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicaţiilor terapeutice, izolării şi efectuării unor eventuale investigaţii suplimentare.

Ce vă sperie într-atât?

Mai știți cum înainte vreme, înainte de… 1989, chiar, dar și ceva ani după…, în prima zi din trimestru (adesea, în funcție de diverse situații, chiar în fiecare zi din prima săptămână de școală), venea medicul de circumscripție împreună cu asistenta școlii, în inspecție, și controla minuțios elevii dar și cadrele didactice, și dacă se remarca vreo situație mai specială, elevul era trimis urgent acasă, erau chemați părinții, se luau măsuri și… totul se termina cu bine?! Și nu se mai încrunta nimeni pentru că fiecare înțelegea rostul acelor controale, dar și a vaccinurilor rcare se făceau chiar la cabinetul școlii…

Ce-i drept, ar trebui să ne sperie deficitul grav de personal medical din școli… asta da! Ca și aceia care-i lasă pruncii la mall să bage în gură tot ce întâlnesc în cale, inclusiv mânerele cărucioarelor sau, la întâmplare, produse de pe rafturi, umerașe… orice…

Articolul Chiar e o „nenorocire” sa fim precauti, sa actionam preventiv pentru binele copiilor nostri?! a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

[ad_2]

Nu rata

Recomandari