Obisnuiesti sa faci pizza cu drojdie, dar rezultatele nu sunt niciodata pe masura asteptarilor tale? E timpul sa testezi si pizza cu maia. Blatul este mai elastic, crocant si aromat, suna bine nu-i asa?
Continua sa citesti, ti-am pregatit o reteta simpla de pizza cu maia, de la zero, in care iti explicam pas cu pas cum sa faci un blat savuros!
Ce este maiaua?
Maiaua este un agent de crestere natural folosit pentru cresterea si dospirea aluaturilor, fiind facuta dintr-un amestec de faina si apa care a fost lasat sa fermenteze.
Amestecul de maia este, spre deosebire de drojdia proaspata sau uscata, superior datorita proprietatilor de dospire, a gustului si a nutrientilor.
Maiaua o poti pregati de unul singur sau te poti baza pe un producator de agenti de crestere naturali.
Cum faci aluat pentru pizza cu maia?
Ingrediente:
- 500 g faina de grau
- 300 ml apa
- 100 g maia activa
- 10 g sare
- 20 ml ulei de masline
Instructiuni:
- Intr-un bol mare, amesteca faina cu apa si maiaua. Lasa compozitia sa stea 30 de minute (autoliza).
- Dupa autoliza, adauga sarea si uleiul de masline. Framanta aluatul pana cand devine elastic si neted.
- Acopera aluatul si lasa-l la temperatura camerei pentru 1-2 ore, sau pana cand isi dubleaza volumul. Poti, de asemenea, sa il lasi sa fermenteze lent in frigider peste noapte.
- Imparte aluatul in bile de marimea dorita si lasa-le sa se odihneasca inca 30 de minute inainte sa intinzi blaturile de pizza.
- Preincalzeste cuptorul la temperatura maxima (250°C). Daca ai o piatra pentru pizza, pune-o in cuptor pentru a se incalzi bine.
- Pe o suprafata presarata cu faina, intinde aluatul cu mainile si formeaza blatul de pizza. Incearca sa pastrezi marginile mai groase pentru a obtine o crusta crocanta.
- Pune sosul de rosii, mozzarella si toppingurile preferate. Nu incarca prea mult pizza pentru a permite aluatului sa se coaca uniform.
- Pune pizza cu maia in cuptor si coace timp de 8-12 minute, sau pana cand crusta este aurie si branza este topita si usor rumenita.
Cum sa faci cea mai buna pizza cu maia de fiecare data?
- Daca aluatul este prea umed, adauga putina faina in plus. Daca este prea uscat, mai adauga apa, el trebuie sa fie moale si maleabil.
- Asigura-te ca toate ingredientele sunt la temperatura camerei inainte sa incepi sa framanti aluatul.
- Piatra de copt incalzita in prealabil in cuptor poate face minuni pentru textura crustei, deoarece se va gati mult mai uniform.
- Evita sa folosesti sucitorul, deoarece acesta poate distruge bulele de aer din aluat, incearca sa il intinzi cu mainile pe o suprafata infainata.
- Foloseste o faina cu un continut ridicat de proteine (gluten), cum ar fi faina tip 00, care este ideala pentru pizza.
Ce zici, vei testa pizza cu maia? Daca nu ai timp sa iti prepari propriul agent de crestere, te poti baza oricand pe producatorul Lesaffre. In produsele de la Lesaffre au incredere patiserii, cofetarii si toti expertii care lucreaza cu aluaturi dospite.
Indiferent daca esti un pizzer profesionist sau doar pasionat de gatit acasa, maiaua te va ajuta sa obtii cele mai bune rezultate. Incearca si tu, bucura-te de o pizza autentica si delicioasa!