Ce este un lipom si cum se trateaza?

3 min read

Un lipom este o tumora benigna, cunoscuta si sub numele de tumoare grasa, care se formeaza sub piele si este compusa in principal din tesut adipos. Aceste tumori sunt nedureroase si mobile, adica se pot misca sub degetele tale atunci cand le atingi. Lipoamele pot varia in dimensiune, de la cativa milimetri la cativa centimetri, si pot fi localizati in orice parte a corpului. Desi acesti noduli nu sunt de obicei periculosi pentru sanatate, pot fi inestetici sau cauza disconfort, motiv pentru care pacientii pot opta pentru indepartarea lor. Lipomii sunt mai comuni la persoanele in varsta si la cele supraponderale sau obeze. Cu toate acestea, cauza exacta a lipomului nu este cunoscuta.

Ce cauzeaza aparitia lipomului?

Cauza exacta a lipomului este inca necunoscuta, dar exista cativa factori care pot contribui la dezvoltarea sa:

  • Ereditatea: Exista o probabilitate mai mare de a dezvolta lipom daca ai un membru al familiei care are deja aceasta afectiune.
  • Varsta: Lipoamele sunt mai comune la persoanele in varsta deoarece tesutul adipos incepe sa se dezvolte mai lent pe masura ce inaintezi in varsta.
  • Sexul: Femeile sunt mai predispuse sa dezvolte lipom decat barbatii.
  • Stilul de viata: Persoanele obeze sau supraponderale sunt mai predispuse sa dezvolte lipom.

Cum se trateaza un lipom?

In general, lipoamele nu necesita tratament, dar daca acestea devin inestetice, cauzeaza disconfort sau se dezvolta intr-o zona care iti cauzeaza probleme, medicul poate recomanda indepartarea lor. Exista mai multe optiuni de tratament disponibile, printre care:

  • Chirurgie: Indepartarea chirurgicala a lipomului este cea mai comuna optiune de tratament. Aceasta procedura se realizeaza de obicei intr-o clinica sau intr-un spital sub anestezie locala. Indepartarea se face prin excizie, adica prin taierea lipomului si indepartarea lui impreuna cu tesutul din jurul acestuia.
  • Liposuctie: In unele cazuri, liposuctia poate fi o optiune mai buna decat excizia chirurgicala. Aceasta procedura implica aspirarea grasimii cu ajutorul unui tub subtire introdus prin piele. Este o procedura minim invaziva si are un timp de recuperare mai scurt decat chirurgia.
  • Injectii cu steroid: O alta optiune de tratament pentru lipom este injectarea cu steroid. Aceasta poate ajuta la reducerea dimensiunii lipomului, dar nu il va elimina complet. Acest tratament poate fi util pentru persoanele care nu pot sau nu doresc sa aiba o interventie chirurgicala.
  • Monitorizarea: In unele cazuri, medicul poate recomanda monitorizarea lipomului pentru a vedea daca creste sau devine dureros. Daca lipomul nu creste sau nu cauzeaza probleme, medicul poate recomanda sa nu se faca nimic.

Lipomul este, asadar, o afectiune medicala comuna, care apare la o multime de persoane. Desi aceste tumori sunt in general inofensive, pot fi indepartate prin interventie chirurgicala, liposuctie sau injectarea cu steroizi.

Daca observi orice schimbare in dimensiunea sau aspectul unui lipom, este important sa consulti medicul pentru a exclude alte afectiuni si a determina cel mai bun plan de tratament.

Daca ai un lipom si vrei sa afli mai multe detalii despre aceasta afectiune, pe site-ul celor de la Centrul Medical Misca poti gasi toate informatiile care te intereseaza.

Nu rata

Recomandari