Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie

4 min read

Sărbătorit de ortodocși pe 20 iulie, Sfântul Ilie se numără printre cele mai importante figuri ale lumii religioase. Aducător de ploi și luptător împotriva demonilor, Sfântul Ilie este un simbol al dreptății, curajului și demnității. Se spune că a fost ispitit să-și ucidă părinții, tocmai de aceea, a cerut ajutorul divinității pentru a lupta împotriva răului. Dumnezeu i-a dăruit, astfel, o trăsură cu roți de foc, trasă de cai înaripați pentru a alunga duhurile rele. De fiecare dată când tună și fulgeră, Sfântul Ilie trăsnește diavolii.

Tocmai datorită semnificațiilor pe care le poartă, ziua de 20 iulie este un prilej numai bun de a redescoperi tradițiile și obiceiurile românești. Te întrebi cum poți celebra așa cum se cuvine una dintre cele mai reprezentative sărbători pentru credincioși?

Descoperă în rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre celebrarea Sfântului Ilie!

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie

Fără tradiția pe care să o transmită de la o generație la alta, farmecul unui popor este complet inexistent.

În cultura românească, 20 iulie reprezintă un prilej numai bun de a oferi obiceiurilor de demult importanța pe care o merită. Iată doar câteva specifice sărbătorii Sfântului Ilie:

  • În dimineața zilei de 20 iulie, femeile se îmbracă în ii traditionale și merg la biserică pentru a sfinți busuioc. Mai apoi, ajunse acasă, dau foc plantei și păstrează cenușa rezultată pentru diverse leacuri terapeutice.
  • E bine să mănânci mere fix în ziua de 20 iulie – nu mai devreme pentru că Sfântul Ilie se va mânia și va aduce furtuni și grindină. Se spune că trebuie să scuturi mărul și să dai copiilor de pomană fructele care au căzut pe jos.
  • Se pomenesc cei trecuți în neființă. Alocă, așadar, timp pentru a cinsti memoria celor care nu mai sunt lângă tine. Poți oferi ceva de pomană cuiva care are nevoie sau poți organiza o masă acasă.

Ce nu trebuie să faci de sfântul Ilie?

În tradiția populară, există lucruri pe care se spune că nu ar trebui să le faci în ziua sărbătorii Sfântului Ilie.

Iată câteva aspecte de care să ții cont pentru a-ți merge bine:

  • Nu ieși afară dacă e furtună – Se spune că riști să fii lovit de fulgerul Sfântului Ilie. Se crede că diavolii se ascund sub lemnul de carpen, tocmai de aceea e bine să nu-l ai în gospodărie. De asemenea, nu trebuie să deschizi geamurile și ușile pe timp de furtună.
  • Nu munci – Este o zi de sărbătoare, tocmai de aceea trebuie să te comporți ca atare. Poartă haine dichisite precum ii traditionale sau rochii traditionale pentru a celebra așa cum se cuvine ziua.
  • Nu te scălda în apă – Se crede că persoanele care se scaldă în râuri, lacuri sau mări ar putea atrage asupra lor furia Sfântului. Multe legende spun că ai putea avea parte de nenorociri sau accidente dacă nu respecți superstiția.
  • Nu te certa cu cineva – Nu contează că e vorba de un prieten sau membru al familiei, în ziua de Sfântul Ilie încearcă să nu te lași condus/ă de emoții negative. Ba mai mult, iartă-i pe cei care ți-au greșit de-a lungul timpului.
  • Nu dormi – În caz contrar, te vei simți amorțit și neputincios tot anul. De asemenea, e bine să spui o rugăciune către Sfântul Ilie pentru a-ți merge bine și a fi ferit de duhuri rele.

Sărbătoarea Sfântului Ilie este un moment perfect pentru a te reconecta cu tradițiile și obiceiurile românești. Adoptă o ținută în ton cu atmosfera. Piesele lucrate manual sunt cele mai potrivite. Fie că alegi rochii traditionale vaporoase sau ii cu imprimeuri diverse, vei reuși să strălucești.

Respectă valorile transmise din generație în generație și bucură-te de momente unicate!

Nu rata

Recomandari